Home ⁄ NIX ⁄ Viisi yleistä harhaluuloa päätäiden leviämisestä

Viisi yleistä harhaluuloa päätäiden leviämisestä

Päätäitä on ollut yhtä kauan kuin ihmisiäkin, eikä niistä ole koskaan päästy eroon. Monet luulevat edelleen, että täit leviävät monien tuholaisten tavoin likaisissa olosuhteissa huonon hygienian takia. Se on väärä luulo – kuten muutkin seuraavista pinttyneistä harhaluuloista.

Täit voivat siirtyä ihmisestä toiseen

On yleinen harhaluulo, että täi hyppivät tai lentävät ihmisestä toiseen. Tosiasiassa täit eivät mielellään lähde hiuspohjasta, sillä ne eivät pärjää ilman verta. Ainoa tunnettu leviämistapa on suora hiuskontakti, jossa täit pääsevät ryömimään hiuskarvasta toiseen.

Täit leviävät päähineiden, tyynyjen ja hiusharjojen välityksellä

Tämä leviämistapa on hyvin epätodennäköinen. Näissä olosuhteissa täit kuolevat nopeasti. On melko epätodennäköistä, että ne siirtyisivät esimerkiksi päähineestä hiuksiin. Täitartunnan saaneen henkilön käyttämää päähinettä tai hiusharjaa voi silti varmuuden vuoksi välttää 48 tunnin ajan. Siinä ajassa täit ehtivät varmasti kuolla.

Kotieläin voi kuljettaa täitä ihmisiin

Tämä ei pidä paikkaansa. Täit ovat tarkkoja isäntälajistaan: eläimen täit eivät tartu ihmiseen eivätkä ihmisen päätäit eläimeen. Toisin sanoen ihminen ei voi saada päätäitartuntaa kotieläimistä eikä kotieläimiä tarvitse hoitaa perheessä olevan täitartunnan takia.

Täit liittyvät huonoon hygieniaan

On sitkeä luulo, että täit viihtyvät paremmin likaisissa kuin puhtaissa hiuksissa. Näin ei siis ole. Täit eivät liity mitenkään hygieniaan, vaan niitä voi tulla kenelle tahansa.

Täit imevät verta ja voivat levittää tauteja

Täit käyttävät ravinnokseen verta ja elävät lähellä hiuspohjaa, missä on sopivan lämmintä ja kosteaa. Ne purevat ihoa ja imevät verta suullaan. Päätäi ei silti levitä tauteja eikä siis ole vaarallinen. Pitkään jatkuva täitartunta voi kuitenkin ärsyttää päänahkaa ja johtaa päänahan haavautumiseen ja tulehtumiseen.