Home ⁄ NIX ⁄ Näin tunnistat päätäitartunnan

Näin tunnistat päätäitartunnan

Täitä voi olla vaikea huomata paljaalla silmällä. Yleisin täitartunnan merkki on päänahan kutina. Voi kuitenkin kestää jonkin aikaa, ennen kuin elimistö reagoi täiden puremiin.

 

Tavallisin oire, päänahan kutina, aiheutuu elimistön reaktiosta täin sylkeen. Täi puree päänahkaa voidakseen imeä verta. Kuitenkin erityisesti ensimmäisen täitartunnan yhteydessä voi kestää, ennen kuin reaktio alkaa, ja joitakuita täin purema ei kutita lainkaan.

 

Ainoa täysin varma tapa tunnistaa päätäitartunta on siis nähdä eläviä täitä hiuksissa. Varsinkin vastakuoriutuneet täit ovat pieniä, joten niitä voi olla vaikea huomata. Jos päänahka tuntuu kutiavan etenkin niskan hiusrajan tuntumassa tai korvien takana, voi olla hyvä tarkistaa tilanne täikammalla.

 

Täikamman voi ostaa esimerkiksi apteekista. Piikkien on oltava tiheät ja jäykät, ja kamman on hyvä olla vaalea, jotta täit näkyvät parhaiten. Kampaa hiukset läpi päänahasta latvoihin saakka – mieluiten valkoisen paperiarkin, lakanan tai peilin yllä, jotta täit on helpompi huomata.

 

Toinen tapa on etsiä täin munia. Munat ovat usein hiuskarvoihin kiinnittyneinä lähellä päänahkaa, ja ne voi joskus olla helpompi huomata kuin aikuiset täit. Munat voivat olla mustia, jolloin niiden sisällä on kehittyvä täi. Kellanvalkoiset munat puolestaan ovat tyhjiä kuoria, joista täi on jo kuoriutunut.

 

Jos huomaat eläviä täitä, hoida päänahka ja hiukset ripeästi täivalmisteella. Huolehdi myös muun perheen ja lähipiirin täitarkistuksista ja ilmoita asiasta kouluun tai päiväkotiin, jotta leviäminen pysähtyy.

 

Voi olla hyvä miettiä, kannattaako täivalmisteita käyttää, jos eläviä täitä ei löydy. Tyhjät munat voivat nimittäin kiinnittyä hiuskarvoihin niin, että niitä jää hiuksiin senkin jälkeen, kun kaikki täit ovat kuolleet. Tätä on tärkeä harkita. Jos täivalmisteita käytetään turhaan, täiden vastustuskyky täivalmisteille voi voimistua.