Home ⁄ NIX ⁄ Täiden häätäminen

Täiden häätäminen

Täikampa ja balsami, kookosöljy vai täivalmiste?

Täiden häätämiseen on monia eri keinoja, mutta jotkin niistä ovat tehokkaampia kuin toiset.

 

Kun täitartunta on todettu, on tärkeää toimia nopeasti, jotta täit eivät pääse leviämään. Jos sinulla on päivähoito- tai kouluikäisiä lapsia, on tärkeää kertoa täistä ensin henkilökunnalle, jotta kaikki lapset tutkitaan kotona ja mahdolliset tartunnat hoidetaan. Muutoin saattaa käydä niin, että täit selviävät joillakin lapsilla, ja leviävät taas hoidon jälkeen.

Täitartunnan huomaa siitä, että hiuspohjassa näkyy eläviä täitä. Tällöin on aloitettava hoito. Ruotsin Läkemedelsverket-terveysviranomainen suosittelee, että täit hoidetaan apteekista saatavilla täivalmisteilla. Se on tehokkain tapa häätää täit.

Jos haluat ennaltaehkäistä täitartunnan, täikammalla kampaaminen voi olla tehokas keino. Ennaltaehkäisy täikammalla vaatii aikaa ja säännöllisyyttä. Hiukset on kammattava vähintään muutaman kerran viikossa kokonaan läpi päänahasta latvoihin. Duodecim terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00972 on ohjeet siihen, miten täit saa pysymään poissa kampaamalla.

Jos täit häädetään täivalmisteella, kaikki perheenjäsenet ja lähipiiri on hoidettava samaan aikaan. Noudata myös tarkoin pakkauksen ohjeita ja käytä hoidon jälkeen täikampaa muutaman päivän ajan, jotta tyhjät munat lähtevät. Näin voit myös tarkistaa, onnistuiko hoito.